A szili Perlaky-Szily rokonság

A szili Szili és Perlaky családok többszörösen összefonódnak. Szili István (sz. 1800) és Perlaky Katalin (sz. 1808, nemes Perlaky Ferencz leánya) gyermeke volt Szili István (1828-1890) szili gazda. Első feleségének (Pődör Veroni) halála után vette el feleségül 1880-ban Perlaky Péter (+1876) özvegyét, a szanyi születésű Vincze Teréziát (1847-1929). Közös gyermekeik: Szily István későbbi szanyi főjegyző, Szily Gyula szili gazda és főtisztelendő Szili Vince (r.k. lelkész az Auguszta-telepen Budapesten).

Szily Gyula szintén egy Perlaky-lányt, Esztert, a szili Perlaky Gábor leányát vette el feleségül. Mindannyiuk közös őse Perlaky Ferencz (sz. 1718) személyében található meg.

A Szili-család ma is jelen van Szilban, legifjabb tagja Szily Gyula legifjabb ükunokája Szili Vince (sz. 2009), a Perlaky-családnak pedig számtalan ága és leszármazottja található meg ma is ott.

Egy régi fénykép (kb 1900) és egy 2004-ből hozzá tartozó magyarázat (Szórádi József, Szil) sok adatot tartalmaz a közös ősökkel rendelkező Szilyakat és Perlakyakat újra összekötő Vincze Terézia családjáról. Vincze Terézia mindkét férje a kiterjedt Perlaky-család leszármazottja volt.

 

 

 

 

„A képen Szili Istvánné, szül. Vincze Terézia és gyermekei láthatók. Vincze Terézia első férje Perlaky Péter volt. Három gyermekük: Antal, Ágnes, Juliska. A képen mellette Ágnes, Ágnes mögött Antal. Perlaky Péter meghalt 1876-ban, Perlaky Antal születhetett 1875 körül.

Szily Gyula (szül. 1881. május 11-én, Szil, Anyakönyv a plébánián, 230. oldal, 1881. év), szili gazda, meghalt 1956, a bal oldalon látható. Ikertestvére volt Ferdinánd, aki házi keresztség után még aznap meghalt. Házi keresztség esetében ilyen nevet lehetett adni.

Szili Vince született 1884. június 16-án, később pap lett, meghalt 1936. márciusában, ő a középső nagy fiú).

Szily István született 1887. március 26-án, később főjegyző lett Szanyban, édesanyja szülőfalujában, meghalt 1946-ban. Ő a legfiatalabb fiú, édesanyja mellett, középen a fényképen.

Vincze Terézia 1847-ben született Szanyban. 1865-ös évek körül jöhetett át Szilba. 1930-ban halt meg. Szili István is özvegy volt már, amikor összeházasodtak Vince Teréziával. Szili Istvánnak is volt egy lánya, Mária, az ő leánya volt Jakab Regi, aki testvéreivel később árvaként szintén Vincze Terézia házában nevelkedett, róluk sajnos többet már nem tudunk.

Szili István meghalt 1890-ben. Abban az évben épült a templom. A szili házat abban az évben kezdték átépíteni, mint a templomot. Abban az évben halt meg. A nagymama, Vincze Terézia irányította az építkezést, ő volt a gazda. Igen okos és erős asszony volt. Kitűnő asszony volt. Szili István kűkeresztjét csiszoltatták át később Szily Gyulára. Sajnos a feliratot nem örökítette át. Ez a sír megszűnt, jobb oldalon volt a közepe táján a szili temetőben. A Perlaky Péter sírja is rég megszűnt már, ő a bal oldalon a nagy kereszt táján volt eltemetve. Szili Istvánné, Vincze Terézia sírja a bal oldalon hátul, a Perlaky Gábor nagypapa mögött van.

A képen látható még Perlaky Ágnes, Kozmáné. Három gyermeke volt: Ferenc (Páliban), Mariska és Juliska.

Testvérük volt még Perlaky Júlia, Jakab Gáspárné. Ez a kis Juli néni 1953-ban halt meg. Neki volt egy fia, a Jakab Gyula, az ő fiai az Aladár és Laci bácsi, valamint volt 4 lánya: Jolán, Angéla, Irma, …

Perlaky Antal gyermekei a Perlaky Pista bácsi, Babus néni (Anna, Jakab Gyuláné), Gizus néni, aki Pesten élt, és Irénke néni, aki apáca volt. Felesége a Kati ángyi, akinek gyerekkoromban mindig vittük az ebédet, ágyban fekvő idős asszony volt 1960-65 táján halt meg.

 További dokumentumok:

nagyít

Születési a.k. Szili István 1828

nagyít

Születési a.k. Vincze Terézia 1847

 nagyít

Házassági a.k Szili István-Vincze Terézia 1880

nagyít

gyászjelentés Perlaky Eszter 1941

nagyít

gyászjelentés Szili Vince 1936

 

 

Nádasi László

 

Megosztás:

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.